?Renk Seyreltme Alopesisi Nedir
.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

 

 

 

Renk Seyreltme Alopesisi Nedir?
 
 
Renk seyreltme alopesi (CDA) kalıtsal bir cilt rahatsızlığıdır ve seyreltilmiş bir tüy rengi için yetiştirilmiş köpeklerde daha yaygındır. Kalıtsal gene sahip yetişkin köpekler için, aynı zamanda bir foliküler displazi şekli olarak kabul edilir. Daha çok açık kahverengi veya mavi tüylü köpeklerde bulunur. Bu iki kaplama rengi kırmızılar, kahverengiler, siyahlar ve ten renginden seyreltilmiştir.
 
Alopesi, yamalı bir görünüme neden olan tam ve kalıcı saç kaybına neden olan bir hastalıktır. Köpeğinizin derisinin altındaki seviyedeki tüy folikülünü etkileyerek kendi kendini yok etmesine neden olarak yeni tüylerin çıkmasını imkansız hale getirir. Hipotrikoz, çok daha yaygın olduğu için alopesi ile karıştırılabilir, ancak bu durum normalden daha az saçla sonuçlanır ve tamamen saç dökülmesine neden olmaz.
 
Renk seyreltme alopesi (CDA), yamalı saç dökülmesine ve pullanma ve kaşıntılı cilt dahil olmak üzere cilt sorunlarına neden olan kalıtsal bir genetik durumdur. Aynı zamanda tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlar da gösterebilir. Köpeğinizin kozmetik görünümü dışında sağlığı risk altında değildir.
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesisinin Belirtileri
 
Saç dökülmesi - Renk seyreltme alopesisinin ilk belirtisi saç dökülmesidir, ancak bu, köpek en az altı aylık olana kadar ve genellikle üç yaşına kadar ortaya çıkmaz.
Anız alopesisi olarak bilinen kırık kıllar - Bu, ciltte pullanma, papüller (irin üretmeyen şişmiş yumru) ve püstüller (irin üreten küçük bir kabarcık veya sivilce) olabilir.
Kuru, pul pul cilt
Tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlar - Bu genellikle köpeğinizin sırtında bulunur ve küçük yumrular gibi görünen enfekte kıl kökleri tarafından tanımlanabilir.
Bir enfeksiyon beraberinde kaşıntı da getirebilir (şiddetli kaşıntı)
Türler
 
Renk Seyreltme Alopesi (CDA), birçok cinsi etkileyebilir, ancak bu türler içinde yalnızca belirli köpekleri etkileyebilir. Bu köpekler burunlarının, göz kenarlarının ve dudaklarının renginden tanınırlar. Ten rengi, lavanta, mavi-gri veya mavi olabilirler. Kaplama renkleri, seyreltilmemiş muadillerinden her zaman ayırt edilebilecek olsalar da, taupe, açık kahverengi, mavi, mavi-açık kahverengi veya bronz arasında değişebilir. Bu resesif gen durumundan yaygın olarak etkilenen ırklar şunlardır:
 
Doberman pinscher
Salukiler
Çığ Çıv
Büyük dane
Standart Kaniş
İrlandalı Setter
Yorkshire teriyeri
Dachshund
italyan tazı
kırbaç
Bernese dağ köpeği
Chihuahua
Shetland çoban köpeği
Boston terrier
Newfoundland
Alman Kurdu
Schipperke
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesisinin Nedenleri
 
Renk seyreltme alopesisinin en önemli nedeni kalıtımdır, ancak resesif genden etkilenen köpekler sağlıklı görünen bir tüyle doğarlar.
Köpekteki seyreltme miktarının saç dökülmesinin ciddiyetine dönüşeceğine dair bazı düşünceler var.
D-Locus geni, köpeğinizin tüy renginin canlılığını kontrol eder.
Seyreltilmemiş bir köpek, bir Dd geni veya DD geni ile normal renge sahip olacaktır.
Seyreltilmiş köpekler, köpeğinizin burun renginden anlaşılan bir dd genine sahip olacaktır.
Seyreltme resesif bir gen olduğundan, yalnızca DD genini taşıyan köpekler etkilenebilir, ancak Dd genine sahip bir köpek taşıyıcı olacaktır.
Renk seyrelme alopesisinin nedeni tam olarak anlaşılamadığı için, kırılan saçların serbest kalmasıyla ortaya çıktığı ve saç kökleri için ölümcül olan renk oluşumunun oluştuğu düşünülmektedir.
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesi Teşhisi
 
Bir evcil hayvan sahibi olarak, köpeğinizin tüylerindeki değişiklikleri fark edebilirsiniz. Kürkünün kırılgan, kırılmış veya sertleştiğini görürseniz, veterinerinizi arayın. Evcil hayvanınızın tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonları varsa, teşhisin bir parçası olarak bunu veteriner ekibiyle görüşün.
 
Veteriner, büyük melanin taneciklerini veya kıl şaftı ve foliküldeki sorunları ortaya çıkarmak için köpeğinizin saçının mikroskobik bir değerlendirmesi olan bir trikogram isteyebilir. Dermatohistopatoloji testi, veteriner ekibine kistik keratin ile doldurulabilecek kıl kökü olup olmadığını gösterir. Ayrıca, epidermisin en derin hücre tabakasında ve saçın şaftında ve folikülünde gizlenmiş olabilecek melanin kümelerini de ortaya çıkarır.
 
Veteriner hekiminiz daha fazla teşhis testi veya izleme istemenin gerekli olduğunu düşünürse, lokal anestezi kullanarak bir deri örneği almayı seçebilir. Deri daha sonra durumunda herhangi bir değişiklik olup olmadığını göstermek için bir veteriner patoloğuna gönderilecektir. Veteriner hekiminiz saç dökülmesinin nedeninin bu olmadığından emin olmak için cilt akarları testi yapabilir. Ek olarak, renk seyreltme alopesi hormona bağlı saç dökülmesini taklit edebildiğinden, veteriner hekiminiz sağlıklı işleyen bir tiroid testi yapabilir.
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesisinin Tedavisi
 
Köpeğinizde genetik bir yatkınlık olduğu için renk seyreltme alopesisinin tedavisi yoktur. Veteriner hekiminiz renk dilüsyonlu alopesi ile ilgili semptomları tedavi edebilir; kendi başınıza herhangi bir tedaviye başlamadan önce tavsiye için veterinerinize danışmanız önerilir.
 
şampuanlar
Topikal merhemler
Nemlendirici durulamalar
antibiyotikler
Esansiyel yağ asitleri
A vitamini
Şampuanlar, merhem
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 




:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 249
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 19 / 2 / 1402
.
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی